29″ ili 26″?

Izvor: https://keindl-sport.hr/blog/29-ili-26g-2/

Opsežna testiranja koje provode vodeći proizvođači – trend-setteri, pokazuju da je nekritično prihvaćanje brdskog bicikla takvog kakvog poznajemo zapravo uvjetovano tromošću tržišta i zadovoljstvom proizvođača koji nisu težili usavršavanju ponude.

Ove sezone odluka oko izbora novog bicikla dobiva još jednu komponentu: novi izbor otvara se snažnim prodorom nove koncepcije brdskog bicikla, tzv. 29-ke, odnosno, brdskog bicikla na kotačima promjera 29 incha.
Kako to i zašto ta promjena, nakon duge prakse manjih i kompaktnijih kotača i okvira?!

Opsežna testiranja koje provode vodeći proizvođači – trend-setteri, pokazuju da je nekritično prihvaćanje brdskog bicikla takvog kakvog poznajemo zapravo uvjetovano tromošću tržišta i zadovoljstvom proizvođača koji nisu težili usavršavanju ponude.

Spomenuti testovi pokazali su da se 29-ka vozi udobnije, da je brža u većini situacija, da je kontrola bicikla sigurnija na svakom, a posebice na lošem terenu, da je održavanje tempa lakše uz veće kotače, da je savladavanje tehnički zahtjevnih uspona jednostavnije, a važno je i da je takav bicikl sigurniji i jednostavniji za vožnju vozačima – rekreativcima i početnicima.

Zašto je 29-tka udobnija i sigurnija?

Jednostavno, veći promjer kotača u svakom trenutku znači proporcionalno smanjenje svake prepreke na putu, jer manji napadni kut na prepreku znači i njeno lakše prelaženje. Ujedno, veći kotač ima veću gumu, koja ima veći volumen zraka, što rezultira većim efektom elastičnosti, dakle, većom udobnošću. Za sve rečeno lako bismo upotrijebili usporedbu automobila i skate-boarda: ono što je nevidljiv kamenčić na cesti ispred automobila, ujedno je nepremostiva prepreka za male i tvrde kotače skate-boarda.

Zašto 29-ka lakše drži tempo?

Zato jer jednu teoretsku manu pretvara u prednost. Naime, veći kotači su i teži, što znači da – kada su pokrenuti – lakše i duže održavaju kretanje, fizikalnim rječnikom – imaju veći okretni moment. Spoj većeg okretnog momenta i većeg promjera kotača u konačnici rezultira lakšim (tehnički jednostavnijim i fizički uz manji napor) prolazom preko prepreka.

Zašto se na 29-ki lakše prolazi terenski zahtjevne dionice?

Zato što je dodirna površina većeg kotača veća – duža i uža – što ujedno znači da je držanje pravca, pogotovo na sipkim i skliskim terenima (pijesak, blato) jednostavnije i bicikl je znatno upravljiviji. Također, zbog ravnomjernijeg opterećenja gume, njena deformacija je znatno manja, što znači da je njezin design iskoristiviji.

Zašto se 29-tka lakše vozi po svakom terenu?

U odnosu na 26-icu, 29-ka ima niže težište. Iako je visina pogonske osovine ista na oba bicikla, zbog većih kotača težište bicikla sa vozačem je efektivno niže. To znači da je bicikl u vožnji stabilniji, a vozač ima osjećaj da je „u biciklu“ više nego “na biciklu“. Kod nekih proizvođača točka pogonske osovine je malo povišena kako bi se postigla bolja pozicija vozača (odnos visine sjedala i volana).

Ako je to sve tako, zašto 26-ici nije „odzvonilo“?

Prije svega, u kategoriji najlakših natjecateljskih bicikala, prednost 26-ice je manja težina, u pravilu oko pola kilograma. Natjecatelj koji ima pred sobom strmu i zavojitu stazu suočen je sa učestalim ubrzavanjima, u čemu je manja masa kotača presudna. Uostalom, natjecatelji su vozači koji su spremni suočiti se sa „nervoznijim“ biciklom u zamjenu za ubrzanje.

Sljedeća kategorija koja se bolje snalazi u 26 incha su downhill i free ride bicikli. Hod kotača od 130 mm ili duži, s većim kotačima doveo bi okvir takvog bicikla do pretjeranih dimenzija.

Osnovana upotreba manjih kotača također je u kategoriji vrlo malih okvira. Pomiriti optimalnu ergonomiju za niske vozače i velike kotače neumitno dovodi do konstrukcijskih problema: previsokog prednjeg kraja bicikla i preklapanja rotacijskog luka prednjeg kotača i pedala.